Dzieci ciągle proszą mnie o te proste ciastka. Robię je w chwilę z trzech składników

Dodano:
Ciastka francuskie z czekoladą Źródło: Shutterstock / Lecker Studio
Chcesz przygotować dla rodziny pyszną, słodką przekąskę? Zrobisz ją raz-dwa z trzech prostych i tanich składników. Będzie chrupiąca i rozpływająca się w ustach. Doskonała na deser lub podwieczorek.

Domowe wypieki z ciasta francuskiego mają tę przewagę nad kupnymi, że są superświeże. A właśnie wtedy ciasto francuskie najlepiej smakuje i jest idealnie chrupiące. A przygotowanie takich wypieków jest naprawdę proste. Zwłaszcza jeśli skusicie się na ciastka z trzech składników. Dodam – z trzech niezwykle prostych, gotowych składników. Nic tu bowiem nie trzeba zagniatać czy mieszać. Wystarczy tylko nadziać ciastka, upiec, a potem ozdobić.

Czym nadziać proste ciastka z trzech składników?

Ciastka z ciasta francuskiego można wypełnić różnymi nadzieniami. Jako słodki farsz doskonale sprawdzą się np.: dżem, powidła, konfitura. Dobrym pomysłem będzie też nadzianie ciastek owocami – świeżymi, mrożonymi lub z puszki. Jeśli zaś lubicie twarożek, możecie zrobić nadzienie np. z twarożku homogenizowanego lub z twarogu wymieszanego ze śmietaną i rodzynkami. Dziś jednak sięgniemy po gotowy krem czekoladowo-orzechowy. Błyskawicznie nadziejemy nim ciasteczka i po 15 minutach pieczenia będą gotowe do spożycia.

Jak zrobić proste ciastka z trzech składników?

Przygotowanie ciastek z trzech składników jest niezwykle proste. Wystarczy tylko podzielić ciasto na prostokąty, położyć na nich trochę kremu, zlepić brzegi i upiec. Pieczenie ciastek z ciasta francuskiego zajmuje nie więcej niż 15-20 minut. Nie trzeba więc będzie na nie zbyt długo czekać.

Przepis: Proste ciastka z czekoladą

Proste ciastka z ciasta francuskiego, kremu czekoladowego i cukru pudru

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 4-5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Formowanie ciastekCiasto francuskie wyjmij z lodówki na 30 minut przed przyrządzaniem. Pokrój je na 10 prostokątów. Na każdym połóż łyżeczkę kremu, złóż na pół, dokładnie zlep brzegi.
  2. Pieczenie ciastekCiastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) i piecz je ok. 15 minut. Gdy lekko przestygną, oprósz je cukrem pudrem.

Wskazówka: Brzegi ciastek przed zlepieniem możecie posmarować białkiem, a wtedy łatwo się skleją w czasie pieczenia.

Proste ciastka z trzech składników – kilka wskazówek

Sprawdźcie, co jeszcze możecie ulepszyć lub zmienić w prostych ciastkach z ciasta francuskiego.

  • Krem czekoladowo-orzechowy można wzbogacić drobno posiekanymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Ewentualnie można do niego dodać kilka plasterków banana.
  • Ciastka należy posypać cukrem pudrem, gdy są jeszcze ciepłe. Dzięki temu cukier lepiej przylgnie do ciasta.
  • Zamiast cukrem pudrem, ciastka można ozdobić esami-floresami z płynnej czekolady lub z polewy czekoladowej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...